Skip to content

Серія семінарів

Серія семінарів "Травма і дитинство"

АСОЦІАЦІЯ ПСИХОТЕРАПЕВТІВ І ПСИХОАНАЛІТИКІВ УКРАЇНИ

у співпраці з комітетом PACE IPA

(Психоаналітична допомога при кризових і невідкладних станах Міжнародної психоаналітичної асоціації)

Шановні колеги!

Запрошуємо Вас взяти участь у серії семінарів «Травма і дитинство» за участю фахівців PACE IPA, які мають багаторічний досвід практичної роботи з дітьми та підлітками, що зазнали важкої психічної травми.

На першому семінарі, який відбудеться у четвер 05 травня 2022 з 17:00 до 18:30 британська психоаналітик Валері Сінасон у своїй лекції «Терапевт босоніж» викладе основні політичні, правові, етичні та клінічні аспекти роботи з пацієнтами, що зазнали важкої психічної травми під час війни. Валері розповість про звичайні складнощі та страхи, з якими стикається фахівець у такій роботі, дасть практичні рекомендації щодо їх подолання, опише процедурні підходи до роботи з травмованими пацієнтами.

На другому семінарі, який заплановано на пʼятницю 13 травня 2022 з 17:00 до 18:30 італійська психоаналітик Лаура Равайолі продовжить викладення психоаналітичної моделі роботи з важкою психічною травмою та зосередиться на відповідях на запитання учасників семінару стосовно конкретних труднощів, з якими вони стикаються під час практичної роботи.   

На третьому семінарі, ви матимете можливість представити на супервізію клінічні випадки роботи з травмованими дітьми та підлітками. Дата проведення третього семінару уточнюється.

Проект розраховано на  участь українських психологів, психотерапевтів, психіатрів, соціальних працівників, педагогів, учасників навчальних проектів у галузі психотерапії.

РЕЄСТРАЦІЯ ТА УЧАСТЬ

Реєстрація на цей захід за посиланням:

https://forms.gle/8wUtNkPs1GGZMhtc8

Захід буде відбуватись у форматі Zoom-конференції.

Запрошення з посиланням для підключення до Zoom буде надіслано вам на e-mail, який Ви зазначите у реєстраційній формі, за декілька годин до початку групи.

Участь у заході безкоштовна.

ЛЕКТОР НА ПЕРШОМУ СЕМІНАРІ

 Д-р Валері Сінасон, PhD MACP МІP FIPD

Я є поетесою, письменницею, психоаналітичним психотерапевтом, що працює з  підлітками та дітьми, а також із дорослими. Я спеціалізуюсь на травмах та інвалідності вже сорок років. Я є засновником і керівником Клініки дисоціативних досліджень у Великобританії, президентом Інституту психотерапії та інвалідності, членом правління ISSTD. Я отримала від цього інституту нагороду За життєві досягнення 2017 року, а також премію Інноваційна досконалість 2022 року від  Британської психоаналітичної ради за роботу з інвалідністю, дисоціацією і травмою. Протягом двадцяти років я працювала консультуючим психотерапевтом у клініці Тавісток. Я є почесним консультуючим психотерапевтом Дитячої клініки Кейптауна. Мої останні книги:

Сінасон В. (2020) «Правда про травму і дисоціацію: все, що ви не хотіли знати і про що боялися запитати», Confer Karnac (лауреат премії Френка Патнема);

Сінасон В. і Конвей А. (2021) «Травма і пам’ять: наука і замовчування», Routledge;

Сінасон В. і Потгайтер Маркс Р. (2022) «Лікування дітей з дисоціативними розладами: привʼязаність, травма, теорія та практика».

Мій перший роман «Проект Орфей» вийде у видавництві Aeon books у квітні 2022 року.

Працюючи з людьми на передовій травматичного досвіду, я ділюся, що мої бабуся і дідусь були біженцями від погромів у Києві та Одесі. Мій улюблений син помер від раку підшлункової залози у віці 47 років у 2018 році. Я щороку працювала у південноафриканських селищах, а також з жінками, які стали жертвами торгівлі людьми, і жертвами ритуального насильства.

ЛЕКЦІЯ НА ПЕРШОМУ СЕМІНАРІ

«Кожна війна – це війна проти дітей»

Еглантін Джебб, засновниця Save The Children 1919

Як дорослі ми хочемо захистити нашу молодь. Ми хочемо, щоб вони могли дихати чистим повітрям, ми хочемо, щоб дитячі ясла та школи були добрими та надихаючими місцями. Ми хочемо, щоб для годування було достатньо їжі, і ми хочемо миру. Війна руйнує все це. Війна вбиває, калічить, катує, приносить страх і жах, хвороби і голод. За останні півстоліття спроби уникнути зґвалтування та катувань, покращити безпеку цивільного населення та дітей рідко бували вдалими. Діти зазнають специфічних неминучих пошкоджень. Як ми можемо про це думати? Як можемо закласти насіння для майбутнього мирного часу в їх розвитку? Як нам з ними розмовляти? Які слова, які іграшки, які заняття можуть їм допомогти? Які втрати вони зазнали? Свідками чого вони стали? Як ми можемо підвищити їх стійкість у зіткненні з травматичною подією, а також їх стійкість у майбутньому, особливо коли дорослі, які повинні піклуватися про дітей, також уразливі? Те, як ми допомагаємо дітям на війні зараз, закладе фундамент того, яким буде суспільство в майбутньому, а також закладе внутрішні основи для допомоги постраждалим ззовні.

У доповіді будуть наведені приклади роботи з дітьми, які зіткнулися з таким злом, і буде відкрита можливість для запитань та обговорень.

 ЛЕКТОР НА ДРУГОМУ СЕМІНАРІ

Лаура Равайолі, психолог, психоаналітик Італійської психоаналітичної асоціації (SPI) та Міжнародної психоаналітичної асоціації (IPA).

Навчалась в Università degli Studi di Bologna, факультет клінічної та громадської психології, закінчила магістратуру «Психологічні та консультаційні заходи з подружжям та сім’єю» в Università degli Studi di Padova.

Отримала психоаналітичну підготовку, ставши психоаналітиком Società Psicoanalitica Italiana (SPI) у 2013 році, була італійським представником IPSO (Міжнародна організація психоаналітичних досліджень) з 2009 по 2011 рік.

Працює з дорослими та парами у довгостроковому, інтенсивному психоаналізі або коротко-фокусній психодинамічній психотерапії, консультує як призначений судом психолог, супервізує інститути та терапевтичні центри з Догляду матері та дитини та роботи з травмованими підлітками.

Редактор Annata Psicoanalitica Internazionale (національного видання International Journal of Psychoanalysis, перекладеного італійською) з 2016 по 2020 рік. З 2021 року редактор Rivista di Psicoanalisi, Web Area.

З листопада 2015 року  є членом Комітету IPA при ООН, а з серпня 2021 року – співголовою цього підкомітету, який працює під егідою Комітету гуманітарних організацій IPA. З 2014 року веде психоаналітичну роботу з біженцями, працює у проектах за участю місцевих асоціацій та громади. З 2021 року є представником свого місцевого Інституту (Centro Adriatico di Psicoanalisi) для італійської групи PER (Psicoanalisti Europei per i Rifugiati). Є наглядачем в установах для травмованих підлітків, підданих чи постраждалих від насильства.

ЛЕКЦІЯ НА ДРУГОМУ СЕМІНАРІ

 Доповідач поділиться своїм досвідом та теоріями, які підтримують психоаналітичну модель роботи з психічною травмою. Увагу буде зосереджено на обговоренні клінічних віньєток і  запитань від учасників семінару, щоб створити можливість безпосереднього переходу до точок практичних труднощів. Кожна травма має свою специфіку, а ця дуже специфічна: і пацієнти, і психотерапевти є жертвами війни, яка зараз точиться. Єдність суб’єктивного травматичного досвіду спеціалістів і пацієнтів потребує місця, щоб бути вислуханою, обговореною та вшанованою.

ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ КОМІТЕТ

Тарас Левін – координатор

Леся Лоріашвілі – технічний супровід

Вікторія Муха – реєстрація, листування, веб ресурси

Анна Стембковська – переклад

КОНТАКТИ

З питань реєстрації та отримання інформації по програмі заходу:

Тарас Левін tel. +380(67)4408042 (Viber), e-mail: taraslevin@gmail.com

З питань технічної підтримки під час конференції:

Леся Лоріашвілі tel. +380(50)4457244 (Viber), e-mail: Lesiafedorenko@gmail.com

До зустрічі!

Віримо у перемогу, допомагаємо один одному!