Skip to content

Конференція-online

Науково-практична онлайн конференція з міжнародною участю​ «Між тілом і душею»

АСОЦІАЦІЯ ПСИХОТЕРАПЕВТІВ І ПСИХОАНАЛІТИКІВ УКРАЇНИ

ЄВРОПЕЙСЬКА ФЕДЕРАЦІЯ ПСИХОАНАЛІТИЧНОЇ ПСИХОТЕРАПІЇ

ГО «Національна академія наук вищої освіти України»

ДУ «Науково-дослідний інститут психіатрії МОЗ України»

Національний медичний університет ім. О.О. Богомольця, кафедра медичної психології, психосоматичної медицини і психотерапії

Міжнародний культурний центр «Сяйво»

Шановні колеги!

  Ми раді запросити Вас на науково-практичну конференцію з міжнародною участю Асоціації психотерапевтів і психоаналітиків України, повного члену Європейської федерації психоаналітичної психотерапії, яка пройде в онлайн форматі з 10 по 12 вересня 2021 року.

  Для майбутньої конференції ми обрали назву «Між тілом і душею», оскільки в мінливому сучасному світі тіло і душа людини, психосоматичні розлади, душевні муки і тілесні страждання в різних поєднаннях і конфігураціях залишаються важливими проблемами і найбільш частими причинами звернення за медичною і психотерапевтичною допомогою. У психоаналітичної теорії взаємозв’язок психічного і соматичного позначено З. Фрейдом: «Ми розуміємо, що у своєї межі Ід (Воно) відкрито соматичному, вбираючи звідти в себе інстинктивні потреби, які знаходять в ньому своє психічне вираження, але ми не можемо сказати, в якому субстраті» (Фрейд, 1933/1989). Конференція буде присвячена фундаментальній проблемі психоаналітичного підходу – взаємозв’язку між тілом і душею в просторі психоаналітичної психотерапії, встановленням зв’язків і пошуком символічних значень.

  Психоаналітична психотерапія розкриває можливості висловити складний емоційний досвід і несвідомі фантазії, пов’язані з ним, за допомогою слова, що містить символічне значення, і це дає можливість скасувати використання тіла з метою висловлення почуттів і несвідомих фантазій.

  У зверненні до психотерапевта проявляється бажання пацієнта полегшити свої страждання завдяки кращому розумінню себе, оскільки це може дозволити йому більше не відчувати себе пасивної жертвою хвороби, але визнати, що саме він сам бере активну участь в її створенні. Перефразовуючи Вінікота – «Не існує такого поняття, як тіло само по собі, в першу чергу, це тіло, пов’язане з іншим тілом». В процесі психотерапевтичної взаємодії тілесний симптом розглядається як повідомлення – заклик про допомогу, і терапевт необхідний для того, щоб зрозуміти, що корінь тілесного страждання знаходиться в міжтілесному контакті в двох значеннях: по-перше, в теперішньому терапевтичних відносин, з яких він розшифровується; і, по-друге, в «минулому, яке не може відступити».

  У зв’язку зі світовою пандемією Covid-19 захід буде проходити в онлайн форматі. Один з напрямків у роботі конференції ми пропонуємо назвати

  • COVID 19: біоетика пандемії. Інші запропоновані напрямки конференції – це
  • Онлайн-психотерапія – душа відділяється від тіла
  • Психосоматичні розлади – обмеження психічного чи покарання тілесного?
  • Дихотомія душі і тіла крізь призму психоаналізу та нейропсихології.

  Програма конференції включає пленарні, секційні та стендові доповіді, дискусії, воркшопи, майстер-класи, круглі столи та велику аналітичну групу.

  Офіційні мови конференції – українська, російська. Передбачено англійський переклад.

  Цей захід ми вирішили присвятити пам’яті нашої колеги Тетяни Пушкаревої, делегату ЄФПП від України в секції індивідуальної психоаналітичній психотерапії для дорослих. Життя Тетяни трагічно обірвалось навесні 2020 року і це велика втрата для української психотерапії.

  Для реєстрації на конференцію перейдіть за посиланням

https://forms.gle/JdPtZrB1b3fcNLaz6

  Заявки на участь в якості доповідача / ведучого на конференції приймаються до 30.05.2021

  Більш детальну інформацію ви можете отримати у представників організаційного комітету конференції за адресою appu.ua.contact@gmail.com

«Між тілом і душею»
«Между телом и душой»
«Between body and soul»